Protest la Electrica Brasov

Protest la Electrica Brasov

Adăugat la  23.Mai.2018

Reprezentanţi ai Sindicatului Electrica, afiliaţi prin Federaţia „Univers” la Blocul Național Sindical (BNS) Brașov, ies astăzi în stradă pentru a protesta. Sindicaliștii au obținut aprobare pentru pichetarea Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud, care are sediul central la Brașov, timp de două ore, de la 15.00 la 17.00.

Nemulțumirile sunt legate de condițiile de muncă și salariile mici!

Purtând steaguri, electricienii brașoveni s-au strâns în fața sediului Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud, situat pe strada Pictor Luchian. Protestul angajaților Electrica a început la ora 15.00. La ora 17.00, câțiva dintre liderii protestarilor au intrat în clădire să discute cu reprezentanții conducerii.

Oamenii au venit din toate cele șase județe ale SDEE (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu). Sindicaliștii au obținut de la Primăria Brașov aprobare pentru pichetare timp de două ore, de la 15.00 la 17.00, adică după programul de lucru și nu în curtea societății, ci pe trotuarul din față.

Sindicaliștii susțin că nemulțumirile sunt legate de încălcarea Contractului Colectiv de Muncă și a Codului Muncii. Este vorba despre salarii mici, lipsa de personal și condițiile proaste de muncă.
Potrivit liderului sindical, Dorin Danciu, printre nemulțumirilecare îi scot în stradă se află încălcarea Contractului Colectiv de Muncă și a Codului Muncii, condițiile proaste de muncă, lipsa de personal, dar și nivelul salarial scăzut. La aceasta din urmă nemulțumire, la care mulți ar ridica din sprânceană ca și noi, în ultimele decenii salariul „femeii de serviciu de la Electrica” fiind etalonul pentru retribuții obscene la stat, Danciu ne-a replicat că „s-a dus de multă vreme acest mit din anii 90”.

Liderul sindical spune că SDEE Transilvania Sud are 2.168 de angajați în cele șase județe (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), organigrama fiind de 2.380 de salariați, lipsa de personal ducând la supraîncărcarea sarcinilor de serviciu. La asta se adaugă condițiile de muncă deplorabile.

„Instalațiile sunt vechi, s-au făcut investiții haotic, fără un program de dezvoltare, sistemul de achiziții este defectuos, lipsesc scule, utilaje, echipamente, chiar și consumabile gen hârtie și toner, vestiarele și grupurile sanitare din punctele de lucru sunt în ultimul hal. Nu este asigurat echipamentul individual de protecție. Ultima dată s-au achiziționat salopete în decembrie 2015, iar zilele trecute au venit 260 de salopete pentru 1.800 de oameni care își desfășoară activitatea în punctele de lucru. 1.700 dintre aceștia au salariul de încadrare sunt 4.000 de lei, iar 36 chiar sunt sub 2.200 de lei, deși vorbim de personal specializat, care lucrează în condiții de periculozitate și continuitate”, a detaliat Danciu.
El a precizat că, dat fiind specificul activității, pichetarea se desfășoară în afara incintei, în fața sediului de pe Pictor Luchian 25, și după încheierea programului de lucru.
„Evident că este un sector în care se lucrează la foc continuu, pe mentenanță și intervenții, dar pentru 60% din personal programul de lucru este de la 7.00 la 15.00”, a explicat liderul sindical.

Poze

Comentariu

Federația UNIVERS
Str. Grigore Alexandrescu nr. 9, etaj 4, sector 1, București
Telefon   +4021.2085092   +4021.2085192
Email [email protected]
Link http://www.federatiaunivers.ro


Prelucrarea datelor cu caracter personal

Copyright © 2017 Federația UNIVERS